Terugblik op eerdere edities 

 

WTC 2020: Bias en blinde vlekken in de wetenschapscommunicatie

 

 

De achtste editie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie vond online plaats, omdat het door de coronamaatregelen niet mogelijk was om elkaar in levende lijve te ontmoeten. De organisatie en sprekers die een workshop of sessie zouden geven in Naturalis, bouwden de conferentie in enkele weken om naar een volledig digitale variant.

Hebben wij als wetenschapscommunicatie ook blinde vlekken? Wat zijn onze ingesleten gewoontes, verborgen aannames, ingebouwde voorkeuren? Meer dan tweehonderd bezoekers troffen elkaar online tijdens zeven uiteenlopende sessies in twee virtuele zalen en gingen in gesprek over bias en blinde vlekken in de wetenschapscommunicatie. Daarnaast was er in het programma plek ingeruimd voor drie korte nieuwe sessies waarbij communicatie over corona en gerelateerd wetenschappelijk onderzoek centraal staat. Een gewaardeerde en geslaagde editie in een bijzonder jaar.

 

WTC 2019: Cocreatie in wetenschapscommunicatie

De zevende editie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie vond plaats in De Studio van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. Driehonderd bezoekers, negen break-out sessies, keynote-spreker Rosie Stanbury en vele hoogtepunten uit Starry, starry night maakten het tot een waar succes.

Op 15 april 2019 spraken we met elkaar over cocreatie in wetenschapscommunicatie. Hoe zorgen we ervoor dat we grensoverschrijdend blijven werken? Met verschillende disciplines, afdelingen en organisaties, maar ook met eindgebruikers, bezoekers, lezers en kijkers.

> Bezoek de website van WTC19 voor een volledig overzicht van deze dag.

 

WTC 2018: Vertrouwen in wetenschapscommunicatie

De zesde editie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie was wederom een enorm succes. Driehonderd bezoekers, twee keynote-sprekers, negen break-out sessies en drie excursies.

Op 16 april 2018 gingen we in het tijdelijke Wisdom & Wonder Paviljoen op de campus van Wageningen University & Research met elkaar in gesprek over vertrouwen in wetenschapscommunicatie. Welke rol zien wij, als professionals in wetenschapscommunicatie, voor onszelf in het bouwen van vertrouwen? Geven we vertrouwen, verdienen we vertrouwen? En wat vinden we ervan als anderen ons werk gebruiken om vertrouwen voor hún zaak te winnen?

> Bezoek de website van WTC18 voor een volledig overzicht van deze dag.

 

WTC 2017: Impact – wetenschapscommunicatie met en voor de samenleving

De vijfde editie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie was met ruim driehonderd bezoekers, twee keynote-sprekers en twaalf break-out sessies de grootste editie tot dan toe! 

In het Museon in Den Haag gingen we maandag 10 april op zoek naar de betekenis van wetenschap voor de samenleving. Welke impact moeten onderzoek en de resultaten van onderzoek op onze maatschappij hebben? Deze vragen waren de afgelopen jaren steeds vaker onderwerp van gesprek, zowel in de landelijke en Europese politiek, als bij kennisinstellingen en universiteiten. Wat betekenen deze discussies voor het veld van de wetenschapscommunicatie?  

Wanneer is wetenschap de motor achter sociale innovatie? Wat ís ‘maatschappelijke impact’ en op welke manier draagt wetenschapscommunicatie daaraan bij? Hoe kun je als wetenschapscommunicator mensen betrekken en helpen? Wat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en nemen we die?

> Bezoek de website van WTC17 voor een volledig overzicht van deze dag.

 

WTC 2016: Pijlers van de wetenschap

Rond de driehonderd mensen bezochten op 11 april 2016 de vierde Vakconferentie Wetenschapscommunicatie in het Academiegebouw in hartje Utrecht. De vakconferentie bood een interactief programma met als keynote-spreker Frans de Waal, breakout-sessies, inspirerende sprekers, micropresentaties, debatten, discussies en uiteraard netwerkmomenten met vakgenoten. 

Met als thema Pijlers van de wetenschapscommunicatie zochten we tijdens deze vakconferentie niet naar de verschillen, maar naar de overeenkomsten in de groeiende branche van de Nederlandse wetenschapscommunicatie.  

Aan het einde van de conferentie konden we zeven pijlers (de steunpilaren waarop goede wetenschapscommunicatie berust) formuleren. We hopen dat elke beginner hiermee de grootste valkuilen kan vermijden en dat elke oude rot het kan gebruiken om nieuwe ideeën aan te toetsen.

> Bezoek de website van WTC16 voor een volledig overzicht van deze dag.

 

WTC 2015: De Nationale Wetenschapsagenda

Nederland kreeg in 2015 een Nationale Wetenschapsagenda. Dat was niet alleen belangrijk voor de wetenschap, maar ook voor de wetenschapscommunicatie. De manier waarop ideeën voor die agenda verzameld werden was vernieuwend, namelijk door wetenschappers, bedrijven, instellingen én het algemene publiek vragen te laten insturen. 

In Amsterdam, kwamen we op 25 september 2015 ’s middags in NEMO bij elkaar om te spreken en te luisteren, te debatteren en te netwerken. De conferentie begon met de keynotelezing door Alexander Rinnooy Kan, één van de voorzitters van de Nationale Wetenschapsagenda. 

’s Avonds was ook in NEMO het Discovery Festival, waar de diehards zich konden onderdompelen in een uitgaansnacht waarin wetenschap, kunst, muziek en plezier centraal stonden.

> Bezoek de website van WTC15 voor een volledig overzicht van deze dag.  

 

WTC 2014: Luisteren, vertellen, doen

Op 1 oktober 2014 betraden ruim 270 wetenschapcommunicatoren (voorlichters, journalisten en beleidsmakers), tijdens de tweede editie van de vakconferentie Wetenschapscommunicatie, in Amsterdam het prachtig opgeknapte Artis en bediscussieerden effectiviteit binnen de wetenschapscommunicatie.

Verschillende succesvolle voorbeelden van binnen en buiten de Nederlandse wetenschaps-communicatiewereld lieten tijdens deze dag zien dat beter luisteren naar het publiek essentieel is als we werkelijk een dialoog over wetenschappelijke bijdragen aan de maatschappij willen.

Samenwerken is het devies, de ‘uitvinding van het wiel’ delen met elkaar. Gelukkig bleek dat onderzoek en uitvoering, theorie en praktijk, elkaar steeds vaker weten te vinden. En dat wetenschapscommunicatoren zich er steeds meer bewust van  zijn dat ze gezamenlijk methoden moeten ontwikkelen om effectiviteit te meten.

> Bezoek de website van WTC14 voor een volledig overzicht van deze dag.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren